Zawarcie małżeństwa pod wpływem groźby: Część 1. Pojęcie groźby w rozumieniu przepisów o wadach oświadczenia woli - Lutkiewicz-Rucińska, Anita (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Artykuł dotyczy problematyki uregulowanej w art. 151 § 1 pkt 3 k.r.o., zgodnie z którym małżeństwo może być unieważnione, jeżeli oświadczenie o wstąpieniu w związek małżeński lub oświadczenie przewidziane w art. 1 § 2 k.r.o. zostało złożone pod wpływem bezprawnej groźby drugiej strony lub osoby trzeciej, jeżeli z okoliczności wynika, że składający oświadczenie mógł się obawiać, że jemu samemu lub innej osobie grozi poważne niebezpieczeństwo osobiste. W pierwszej części niniejszego artykułu Autorka skupia się na pojęciu groźby w rozumieniu przepisów o wadach oświadczenia woli, ze szczególnym uwzględnieniem regulacji zawartej w art. 151 § 1 pkt 3 k.r.o. Przedmiot rozważań stanowi zwłaszcza zagadnienie celowości groźby oraz odróżnienie groźby od przymusu fizycznego.