Konstytucyjne prawo dziedziczenia a ograniczenia proponowane przez Ministra Sprawiedliwości w nowelizacji prawa spadkowego - Czarnek, Przemysław (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej chroni własności i prawo dziedziczenia. Jest to jedno z podstawowych praw konstytucyjnych. Wszelkie zmiany ustawodawcze w tym zakresie powinny uwzględniać szeroką konstytucyjną ochronę tych praw. Niniejsze opracowanie stanowi próbę odpowiedzi na pytanie, czy proponowane zmiany w przepisach Księgi IV Kodeksu Cywilnego mieszczą się w ramach konstytucyjnej ochrony prawa własności i dziedziczenia.