Złożenie oświadczenia spadkowego w imieniu małoletniego na tle projektowanych zmian legislacyjnych - Dębińska-Domagała, Katarzyna (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Temat artykułu dotyczy zagadnienia prawnych uwarunkowań oświadczeń o odrzuceniu spadku składanych przez rodziców w imieniu małoletniego dziecka. Jego celem jest charakterystyka projektowanych zmian legislacyjnych zarówno w ujęciu teoretycznym jak i praktycznym czego wynikiem będzie przedstawienie oceny rozwiązań umożliwiających pogodzenie wymogu uzyskania zezwolenia sądu opiekuńczego na przyjęcie bądź odrzucenie spadku w imieniu dziecka (art. 101 § 3 k.r.o ) w terminie wyznaczonego treścią art. 1015 k.c. Przedmiotem analizy będzie więc projekt ustawy o zmianie ustawy – Kodeks cywilny oraz niektórych ustaw z dnia 14.07.2022 r., (Druk RCL nr UD 222, projekt MS) oraz jego ocena zarówno w odniesieniu do proponowanych zmian materialnych (k.c. k.r.o.) jak i regulacji o charakterze proceduralnym (k.p.c.)