W stulecie ustawy elektrycznej. Prawodawstwo energetyczne II Rzeczypospolitej - Nowacki, Tomasz Robert (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Autor przedstawia unormowania dotyczące elektroenergetyki w II Rzeczypospolitej, w szczególności te związane z dostępem do energii, rozwojem infrastruktury energetycznej, stosunkami między przedsiębiorcą energetycznym a odbiorcą (regulacja rynku, taryfy), a także kwestie związane z racjonalnością użytkowania energii. Celem autora nie było jedynie odwzorowanie treści norm prawnych ale także motywacji prawodawcy i celów w sferze gospodarczej i społecznej, jakie miały spełnić uchwalane i wydawane akty prawne.