Prowadzenie egzekucji na podstawie dalszego bankowego tytułu egzekucyjnego na mocy przepisów przejściowych - Hawrylak, Łukasz; Pawełczyk, Mirosław (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Przywilej bankowych tytułów egzekucyjnych (b.t.e.) pozwalał bankom na uproszczone dochodzenie roszczeń, gdyż bank mógł wystawić tytuł egzekucyjny bez przeprowadzenia postępowania sądowego. Banki mogły także wystawiać dalsze b.t.e. w przypadku egzekucji przeciwko kilku osobom lub z kilku części składowych majątku dłużnika. Pomimo derogowania przepisów o b.t.e. z systemu, instytucja ta funkcjonuje w ograniczonym zakresie na mocy przepisów przejściowych. Celem artykułu jest rozstrzygnięcie problemów interpretacyjnych wiążących się z wystawianiem dalszych b.t.e. w obecnym stanie prawnym, w szczególności dotyczących terminu wystawienia dalszego b.t.e. oraz elementów treści tytułu.