Nowe instrumenty gospodarcze w Ukrainie: W stronę pełniejszej gwarancji sprawiedliwości społecznej w sektorze rolnym - Kosiński, Eryk (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Ostatnie wydarzenia w Ukrainie oraz w Polsce, związane z napływem ukraińskich produktów rolnych do Unii Europejskiej, w tym do Polski, skłaniają do postawienia pytania w zakresie własności rolnej w Ukrainie. Konkretnie, istotne jest kto faktycznie jest właścicielem ziemi rolnej w Ukrainie, i kto tym samym czerpie korzyści z bezcłowego importu produktów rolnych do państw członkowskich Unii Europejskiej. Odpowiedź na tak postawione pytanie prowadzi do rozstrzygnięcia jeszcze istotniejszego problemu dotyczącego dostępu narodu ukraińskiego do własności ziemi rolnej w Ukrainie po uzyskaniu niepodległości, a tym samym odpowiedzi na pytanie co do stopnia realizacji sprawiedliwości społecznej w tym zakresie polegającej na możliwości nabywania i posiadania ziemi rolnej przez zwykłych obywateli Ukrainy, nie tylko cudzoziemców (w tym międzynarodowe korporacje) i oligarchów ukraińskich.