Stosowanie francuskiej procedury cywilnej przez sądy Wolnego Miasta Krakowa (1815–1846) - Dziadzio, Andrzej (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Autor podejmuje  próbę opisu zagadnień prawnych, z którymi przyszło się zmierzyć krakowskim sędziom w praktycznym stosowaniu przepisów procesowych  prawa francuskiego. Code civil  i francuski Code de procédure civile, obowiązujące w Krakowie od 1810 r., zostały ostatecznie zastąpione  ABGB i austriacką procedurą cywilną w 1855 r. Mimo że nie udała się kodyfikacja nowego  prawa cywilnego w Wolnym Mieście Krakowie, to jednak pozostał po pracach kodyfikacyjnych materiał źródłowy, który stanowi  przedmiot szczegółowej analizy. Artykuł przedstawia stosowanie przepisów procesowych prawa francuskiego głównie przez pryzmat opinii Wydziału Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego o naruszeniu przez sądy francuskiego prawa procesowego, które wydawane były  na podstawie artykułu XV konstytucji Wolnego Miasta Krakowa z 1815 r.