Regiony wobec ONZ i Celów Zrównoważonego Rozwoju Agendy 2030: Perspektywa krajowa - Perkowski, Maciej (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Dostrzegliśmy ciekawy moment, gdy Organizacja Narodów Zjednoczonych, poszukując sposobów na swe wszechstronne usprawnienie, otwiera się na regiony i doświadcza pewnej responsywności w tym względzie. Doskonałym tego przykładem jest realizacja Celów Zrównoważonego Rozwoju (SDGs) Agendy 2030. Uważamy, że warto to wykorzystać w procesie postępującego umiędzynarodowienia polskich regionów i dywersyfikacji zagranicznego wsparcia ich rozwoju, a ku temu – odpowiednio upowszechnić. Ważnym krokiem w tym względzie jest w naszej ocenie kolejna publikacja w periodyku naukowym rozważań i wyników badań w zakresie podejścia polskich regionów do Agendy 2030 i Celów Zrównoważonego Rozwoju (SDG), z zarysem systemu ich realizacji. Na tym tle formułujemy postulaty i rekomendacje naukowe na użytek praktyki krajowej i międzynarodowej.