Glosa do uchwały SN z dnia 9 października 2020 r., III CZP 91/19 - Rzewuska, Magdalena (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Publikacja poświęcona została analizie uchwały SN z dnia 9 października 2020 r., III CZP 91/19. Glosowana uchwała dotyczy problematyki reprezentacji małoletniego dziecka przez sądowego kuratora w przypadku wniesienia przeciwko małoletniemu przez rodzica, któremu sąd przyznał pieczę nad nim, powództwa o uchylenie obowiązku alimentacyjnego. Autorka opowiedziała się zasadniczo za trafnością rozstrzygnięcia SN przedstawionego w glosowanej uchwale, jednocześnie zwracając uwagę na wielowątkowość samego zagadnienia.