Działalność organizacji kościelnych w Rzeczpospolitej Polskiej ze szczególnym uwzględnieniem spółdzielni socjalnych - Czop, Katarzyna (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
AbstraktRóżne społeczno-gospodarcze przemiany w latach ubiegłych są jedną z wielu przyczyn osłabienia więzi społecznych. Spowodowało to powstanie zagrożenia wykluczenia społecznego niektórych grup osób. W celu zwalczania tego zagrożenia polski ustawodawca wprowadził do systemu prawnego spółdzielnie socjalne, które działając wedle zasady „praca zamiast zasiłku” wspomagają osoby zagrożone wykluczeniem. Część tych spółdzielni jest zakładana przez organizacje powiązane z Kościołem Katolickim i tym sposobem stara się pomagać osobom potrzebującym. Niniejszy artykuł ma więc za zadanie omówienie tego właśnie zagadnienia.