Wybrane aspekty prawne związane z dziedziczeniem środków pieniężnych zdeponowanych na rachunku bankowym oraz powiązane z nimi obowiązki informacyjne banków - Bajor, Barbara (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na kilka wybranych aspektów prawnych związanych z  problematyką dziedziczenia środków pieniężnych, które zdeponowane są  na rachunku bankowym, ze szczególnym podkreśleniem obowiązków banków w przypadku śmierci posiadacza rachunku bankowego. Uwaga zostanie  zwrócona  na sytuację,  gdy spadkodawca nie pozostawił żadnej dyspozycji co do losów środków pieniężnych i w szczególności na  przypadki tzw. „uśpionych” rachunków. Uzupełnieniem rozważań jest wskazanie na rozwiązania prawne pozwalające na złożenie przez posiadacza rachunku dyspozycji na wypadek śmierci w odniesieniu do środków pieniężnych zdeponowanych na rachunku bankowym i związane z tym obowiązki informacyjne banku jak też  możliwość  sporządzenia zapisu windykacyjnego, którego przedmiotem są środki pieniężne.