Glosa do uchwały Sądu Najwyższego z dnia 6 maja 2022 r., III CZP 47/22. Udział członka spółdzielni w zebraniu grupy członkowskiej - Pielak, Albert (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 6 maja 2022 r., III CZP 47/22  mierzy się z problemem możliwości ustanawiania pełnomocnika przez członka spółdzielni do udziału w zebraniu grupy członkowskiej. Zdaniem glosatora do samej tezy uchwały zasadniczo należy odnieść się aprobująco z poczynionym w glosie zastrzeżeniem uwzględniającym zakres autonomii statutowej z art. 59 § 1 zd. 2 prawa spółdzielczego. Sąd Najwyższy pominął ten problem, a wydaje się on dość ważny. Wątpliwości może budzić uzasadnienie uchwały i sposób argumentacji Sądu Najwyższego prowadzący do konkluzji, że udziału członka spółdzielni w zebraniu grupy członkowskiej ma osobisty charakter. Zaproponowany w niniejszej glosie sposób wyprowadzenia osobistego charakteru udziału członka spółdzielni w zebraniu grupy członkowskiej odnosi się wprost do instytucji pełnomocnictwa cywilnego materialnego.