Interes wspólny a interes grupowy we wspólnocie mieszkaniowej (na przykładzie uchwały dotyczącej zmiany ustawowego wskaźnika partycypacji w kosztach utrzymania nieruchomości wspólnej) - Szymczak, Iwona (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Przedmiotem tego artykułu jest ukazanie różnych interesów majątkowych, które mogą występować we wspólnocie mieszkaniowej. Celem opracowania, jest objaśnienie, w jaki sposób można je zidentyfikować, a w szczególności wskazanie, w jakiej strukturze własnościowej może nastąpić ich konflikt. Przede wszystkim chodzi o taką postać naruszenia, w którym właściciel(-e) większościowy (posiadających większość udziałów w nieruchomości wspólnej) narusza indywidualne prawa mniejszościowego właściciela. Badania przeprowadzono w oparciu o przykład  uchwały wspólnoty mieszkaniowej dotyczącej zmiany ustawowego kryterium podziału kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej. Przeprowadzona analiza prawna zmierza do wykazania, że w polskim systemie prawnym istnieją wystarczające instrumenty prawne –  wynikające zarówno bezpośrednio z ustawy, jaki i z koncepcji  wypracowanych przez doktrynę, –  na podstawie których sąd może przywrócić równowagę interesów, jeśli wspólnota mieszkaniowa podejmie uchwałę, której wykonanie prowadzi do takiego naruszenia, i przez to grozi bezprawnym uszczerbkiem dla mniejszościowego właściciela. W uzasadnieniu tego stanowiska odwołano się także do zagranicznych rozwiązań, mianowicie do austriackiej ustawy o własności lokali oraz niemieckiej ustawy o własności lokali.