Wyznaczanie obszaru analizowanego, w związku z definicją „frontu terenu” ustaloną w noweli ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z dnia 17 września 2021 r. - Kosicki, Artur; Kościuk, Dominik J. (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
W dniu 3 stycznia 2022 r. weszła w życie ustawa z dn. 17 września 2021 r. o zmianie ustawy Prawo budowlane oraz ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Ustawa ta wprowadziła modyfikacje w procesie prowadzącym do ustalenia warunków zabudowy  oraz lokalizacji inwestycji celu publicznego. Między innymi wprowadzono zmianę w art. 61 ustawy z dn. 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, polegającą na dodaniu ustępu 5a, co doprowadziło do pojawienia się wątpliwości, co do tego jak w praktyce orzeczniczej organów administracji należy rozumieć „front terenu” od którego szerokości zależy wielkość wyznaczonego obszaru analizy funkcji oraz cech zabudowy i zagospodarowania terenu. To właśnie ten problem zostanie poruszony w niniejszym opracowaniu.