Sytuacja procesowa członków konsorcjum - Szanciło, Tomasz (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Sytuacja procesowa członków konsorcjum jest złożonym zagadnieniem, które należy rozważać odrębnie w zakresie legitymacji biernej i czynnej. W pierwszym przypadku odpowiedzialność konsorcjantów jako dłużników w każdej sytuacji powoduje, że zachodzi po ich stronie współuczestnictwo materialne zwykłe. W drugim przypadku ich sytuacja zależy od tego, z jaką umową konsorcjum mamy do czynienia i czy umowa zawarta z inwestorem zawiera ustalenia odnośnie do jego odpowiedzialności w stosunku do konsorcjantów. Jeżeli konsorcjum stanowi spółkę cywilną, wszyscy konsorcjanci mają łączną legitymację do dochodzenia wierzytelności wchodzącej w skład majątku wspólnego tej spółki, a od chwili rozwiązania spółki każdemu konsorcjantowi przysługuje legitymacja procesowa co do odpowiedniej części ułamkowej (art. 875 § 1 k.c.). Jeżeli konsorcjum nie stanowi spółki cywilnej, sytuacja procesowa konsorcjantów zależy od tego, czy świadczenie zamawiającego (inwestora) ma – z natury świadczenia lub z woli stron – charakter podzielny czy niepodzielny, ewentualnie czy w umowie o wykonanie zamówienia publicznego strony wprowadzą postanowienie w przedmiocie solidarności wierzycieli.