Istnieje nowsza wersja tego artykułu opublikowanego 25-01-2023. Przeczytaj 
wersję najnowszą.
		
Artykuły
		
					
				Nr 4 (42) (2022)
			
		
		
			Spółdzielnie w sektorze rolno-spożywczym jako beneficjenci pomocy udzielnej w ramach formuły de minimis oraz de minimis w rolnictwie – aspekty prawne i ekonomiczne
		
										
												
				
											
															
									Uniwersytet Adama Mickiewicza
																	
																											 
											
															
									Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
																	
																											 
									 
			 
			
				
	
	
				Abstrakt
		Celem artykułu było po pierwsze, próba ustalenia czy i z jakiej pomocy w ramach formuły de minimis w rolnictwie oraz de minimis korzystają spółdzielnie w branży rolno-spożywczej i czy zasady jej przyznawania są korzystne dla tychże podmiotów. Drugim celem była szczegółowa ocena udzielanej pomocy de minimis w wybranej branży, tj. w spółdzielniach mleczarskich, dokonana na podstawie analizy danych zawartych w bazie SUDOP (System Udostępniania Danych o Pomocy Publicznej). Pomoc przyznawana w ramach formuły de minimis związana jest z członkostwem Polski w Unii Europejskiej i stanowi szczególną kategorię wsparcia udzielanego przez państwo. Występuje nie tylko w rolnictwie, ale i w innych sektorach gospodarki. W pierwszej kolejności zaprezentowana została ogólna charakterystyka pomocy de minimis oraz de minimis w rolnictwie. Następnie wskazane zostały szczegółowe przykłady omawianej pomocy w różnych aktach prawnych dedykowane do wszystkich przedsiębiorców, w tym spółdzielni. Następnie artykuł koncentrował się na wsparciu w ramach formuły de minimis, które jest adresowane tylko do spółdzielni rolników lub spółdzielni socjalnych. W dalszej kolejności zaprezentowane zostało zagadnienie pomocy de minimis w praktyce dla spółdzielni mleczarskich. 
W podsumowaniu stwierdzono m.in., że spółdzielnie działające w branży rolno-spożywczej korzystają z różnego rodzaju pomocy de minimis oraz pomocy de minimis w rolnictwie. Dla niektórych z nich, szczególnie tych mniejszych, jest to dodatkowe i istotne źródło wsparcia finansowego. Ustawodawca coraz częściej bierze pod uwagę znaczenie społeczno-gospodarcze podmiotów spółdzielczych. Przykładem jest chociażby wprowadzenie pomocy de minimis oraz de minimis w rolnictwie adresowanej tylko, np. do spółdzielni socjalnych czy spółdzielni rolników. Takie działania należy ocenić pozytywnie i wpisują się ono w przesłania Unii Europejskiej o stworzenie odpowiednich warunków do propagowania modelu spółdzielczego, w tym wsparcia finansowego.
Większość z obecnie funkcjonujących spółdzielni mleczarskich (87) otrzymała pomoc de minimis w latach 2004–2021 na łączną kwotę 6,96 mln euro. Częstość, wartość pomocy oraz  średnia wartość działania pomocowego udzielona spółdzielniom mleczarskim wrosła. Pomoc de minimis charakteryzowała się znacznym zróżnicowaniem zarówno w układzie czasowym, podmiotowym, przedmiotowym i przestrzennym oraz bardzo dużym stopniem koncentracji w układzie terytorialnym, podmiotowym i przedmiotowym.
	
				
			Bibliografia
		
					
									- Adamski Marcin, Jadwiga Drożdż, Robert Mroczek, Marek Zielińsk, Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych i przetwórstwie spożywczym – wybrane zagadnienia. Warszawa: IERiGŻ-PIB, 2021. 
 Pokaż w Google Scholar
- ARiMR, Nieoprocentowane pożyczki dla producentów świń z obszarów ASF na spłatę zobowiązań cywilnoprawnych wznowione. https://www.gov.pl/web/arimr/nieoprocentowane-pozyczki-dla-producentow-swin-z-obszarow-asf-na-splate-zobowiazan-cywilnoprawnych-wznowione. 
 Pokaż w Google Scholar
- Bartniczak Bartosz, „De minimis aid in Poland in the years 2008-2015–is this aid sustainable or not?” Economic and Environmental Studies, 18.1 (2018): 47-64. 
 Pokaż w Google Scholar
- De Cecco Francesco, State aid and the European economic constitution. Oxford: Bloomsbury Publishing, 2013. 
 Pokaż w Google Scholar
- Dofinansowanie do wapnowania także dla gospodarstw powyżej 75 ha. 
 Pokaż w Google Scholar
- https://www.wrp.pl/dofinansowanie-do-wapnowania-takze-dla-gospodarstw--powyzej-75-ha/. 
 Pokaż w Google Scholar
- Etel Leonard, „Korzystanie z pomocy publicznej w spłacie zobowiązań podatkowych Państwo i Prawo, 3 (2011): 35-42. 
 Pokaż w Google Scholar
- European Union Law of Competition, red. David Bailey, Laura Elizabeth John. Oxford: OUP-Oxford University Press, 2018. 
 Pokaż w Google Scholar
- Eurostat, Key figures on the European food chain: 2021 edition. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2021. 
 Pokaż w Google Scholar
- Eurostat. https://ec.europa.eu/eurostat/data/database.KZSM ZR. https://mleczarstwopolskie.pl/. 
 Pokaż w Google Scholar
- Marquardt Piotr, Pomoc publiczna dla małych i średnich przedsiębiorców. Warszawa: Lexis Nexis, 2007. 
 Pokaż w Google Scholar
- NFOŚ, Usuwanie folii rolniczych i innych odpadów pochodzących z działalności rolniczej w kontekście przepisów pomocy publicznej. https://www.gov.pl/web/nfosigw/usuwanie-folii-rolniczych-i-innych-odpadow-pochodzacych-z-dzialalnosci-rolniczej-2021. 
 Pokaż w Google Scholar
- Pomoc publiczna dla przedsiębiorców. Wybrane zagadnienia. Perspektywa podmiotu udzielającego pomocy i jej beneficjenta w Polsce, red. A. Adam Ambroziak, Katarzyna Pamuła-Wróbel, Robert Zenc. Warszawa: Wolters Kluwer, 2020. 
 Pokaż w Google Scholar
- Popardowski Paweł, Reguły konkurencji w rolnictwie w prawodawstwie Uni Europejskiej. Warszawa: Wydawnictwo INP PAN, 2019. 
 Pokaż w Google Scholar
- Postuła Igor, Aleksander Werner. Pomoc publiczna. Warszawa: PWN, 2006. 
 Pokaż w Google Scholar
- Quigley Conor, European State Aid Law and Policy. Oxford: Bloomsbury Publishing, 2015. 
 Pokaż w Google Scholar
- Rynek mleka. Stan i perspektywy, nr 61, red. Piotr Szajner, Warszawa: IERiGŻ-PIB, 2021. 
 Pokaż w Google Scholar
- Suchoń Aneta, „Nowa ustawa o spółdzielniach rolników–wybrane zagadnienia” Studia Prawnicze KUL, 3 (2020): 261-290. 
 Pokaż w Google Scholar
- Suchoń Aneta, „Nowe zasady pomocy de minimis w rolnictwie-aspekty prawne i ekonomiczne” Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 107 (2014): 19-34. 
 Pokaż w Google Scholar
- Suchoń Aneta, „Pomoc de minimis w rolnictwie jako instrument wsparcia producentów rolnych – wybrane aspekty prawne”, [w:] Z zagadnień systemu prawa. Księga Jubileuszowa Profesora Pawła Czechowskiego, red. Adam Niewiadomski, Konrad Marciniuk, Przemysław Litwiniuk 795-812. Warszawa: PWE, 2021. 
 Pokaż w Google Scholar
- Suchoń Aneta, „Pomoc de minimis w rolnictwie” Przegląd Prawa Rolnego, 1 (2011): 173-198. 
 Pokaż w Google Scholar
- Suchoń Aneta, „Spółdzielnie socjalne prowadzące działalność rolniczą–wybrane problemy prawne” Studia Iuridica Agraria, 12 (2014): 149-165. 
 Pokaż w Google Scholar
- Suchoń Aneta, Maria Zuba-Ciszewska, „Functioning of Cooperatives within the Context of the Tasks of Communes (Especially Rural) – Selected Economic and Law Issues” Lex localis. Journal of Local Self-Government, 18 (2020): 901-925. 
 Pokaż w Google Scholar
- https://doi.org/10.4335/18.3.901-925(2020). 
 Pokaż w Google Scholar
- Suchoń Aneta, Prawna koncepcja spółdzielni rolniczych. Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016. 
 Pokaż w Google Scholar
- Szczepaniak Iwona, Mirosława Tereszczuk, „Confronting the Polish Dairy Industry with the International Competition in the EU Food Market” Review of Socio-Economic Perspectives 2 (2017): 31-51. 
 Pokaż w Google Scholar
- https://doi.org/10.19275/RSEP016. 
 Pokaż w Google Scholar
- Szczubełek Grzegorz, „Competitiveness of the Polish Dairy Industry i the EU Market” Olsztyn Economic Journal, 14 (2019): 383-395. 
 Pokaż w Google Scholar
- doi:10.31648/oej.4933. 
 Pokaż w Google Scholar
- UOKiK, Pomoc de minimis w Polsce udzielona przedsiębiorcom w 2020 roku. Warszawa: UOKiK, 2021. 
 Pokaż w Google Scholar
- UOKiK, SUDOP. https://sudop.uokik.gov.pl. 
 Pokaż w Google Scholar
- Wodzień-Nowak Agata, Dopłaty do wapnowania gleb 2022. Do kiedy można składać wnioski i ile hektarów obejmuje dopłata?. https://strefaagro.pl/doplaty-do-wapnowania-gleb-2022-do-kiedy-mozna-skladac-wnioski-i--ile-hektarow-obejmuje-doplata/ar/c8-15938205. 
 Pokaż w Google Scholar
- Wróbel Andrzej, Krystyna Kowalik-Bańczyk, Monika Szwarc-Kuczer, Traktat o funkcjonowaniu UE. Komentarz, t. II. Warszawa: Wolters Kluwer, 2012. 
 Pokaż w Google Scholar
- Zuba-Ciszewska Maria, „Rola spółdzielni w zapewnieniu dostępności żywności w Polsce – na przykładzie produktów mleczarskich” Wieś i Rolnictwo, 1 (2020): 93-119. doi: 10.7366/wir012020/05. 
 Pokaż w Google Scholar
				Downloads
			
			
				
				
					Download data is not yet available.